Són les mines en galeria més antigues d’Europa, el principal nucli d’extracció de variscita i les tenim a tocar. Òbviament, parlem del Parc Arquelògic Mines de Gavà.

Era un llunyà 1975, quan les màquines excavadores entraven als camps de l’actual barri de Can Tintorer. En aquella època, el barri no existia i tan sols hi havia la masia que li dóna nom, l’Institut Bruguers i desenes de garrofers estesos com petites taques aquí i allà. Quina sorpresa es van endur el operaris quan el terra de l’excavació es va enfonsar de sobte, sense previ avís!

Amb el temps, es va descobrir que aquell sot era molt més important del que s’imaginava en un primer moment. S’hi van descobrir galeries excavades per persones, deixalles neolítiques, eines antigues, ossos, aixovars… Les mines en galeria més antigues d’Europa i, sens dubte, de les més llargues que existeixen: una extensió de 200 hectàrees.

I és clar, amb una joia com aquesta a tocar de la nostra escola, qui pot resistir-se a porta la nostra canalla?

Dijous, 14 de febrer, l’alumnat de 2n de Primària va visitar el Parc Arqueològic on vam fer una visita d’allò més interessant. Van poder descobrir com era la vida en l’edat de pedra, quines eines feien servir i com treballaven en les mines per extreure la variscita, que els servia per a comerciar amb pobles d’arreu de la mediterrània. Van observar restes òssies que s’havien trobat a les mines i com les van trobar. I és que, un cop esgotades, es feien servir per a abocar-hi deixalles o bé per sepultar algun membre de la comunitat.

Una visita ben interessant que, si voleu, podeu completar en família qualsevol cap de setmana.